Restauran Galaxy Craiova Traditional Romanesc

 
  • ......... In fiecare seara de joi va asteptam la protap de oaie/vitel ...

Traditii de Craciun

Craciunul sau “Christmas” in engleza, se sarbatoreste pe 25 decembrie, la fel ca in aproape toate celelalte tari. Sezonul sarbatorilor incepe in Romania pe 6 Decembrie cu sarbatoarea Sfantul Nicolae, aceasta fiind urmata pe 20 Decembrie de Ziua de Ignat, zi traditionala pentru sacrificat porcului, pentru cine mai tine aceasta zi, pentru ca nu toata lumea are timp sa taie porcul exact pe data de 20. Pentru cei care insa mai tin la aceasta traditie, totul incepe cu sacrificarea animalului in mijlocul curtii, dupa care urmeaza parlirea lui cu paie si apoi transarea acestuia. Dupa ce termina, oamenii se pun la masa pentru pomana porcului, cu tuica si vin, apoi incep pregatirile pentru masa de Craciun. Dupa aceasta zi, urmeaza Ajunul Craciunului, pe 24 Decembrie, apoi prima zi de Craciun pe 25 Decembrie. Sezonul sarbatorilor nu se termina aici insa si continua cu sarbatorirea Anului Nou, pe 31 Decembrie, pentru ca in prima zi din noul an sa se sarbatoreasca Sfantul Vasile. Pe 6 Ianuarie se sarbatoreste Boboteaza, o importanta sarbatoare ortodoxa, urmata dupa o zi de sarbatoarea Sfantul Ion. Trebuie sa mai spunem ca Sarbatoarea de Craciun este precedata de Postul Craciunului, care dureaza timp de 40 de zile si se incheie in seara de Craciun, dupa liturghie.

Colindele de Craciun

Colindele fac parte din traditia sarbatorii de Craciun cand copiii merg din casa in casa si canta diverse colinde, fapt pentru care primesc mici cadouri, precum: bani, fructe, bomboane, prajituri sau nuci.
O alta traditie de Craciun este mersul cu Steaua, din Ajunul Craciunului si pana chiar de Boboteaza, copiii in special, merg din casa in casa si aduc vestea Nasterii Domnului, precum Magii care-l cautatu pe Iisus, mergand dupa o Stea. Steaua, care este de obicei facuta din hartie lucioasa (pe un schelet de lemn) si pusa pe capatul unei cozi, este purtata de obicei de baieti imbracati in costume populare cu panglici multicolore. La fel ca si la colindatori, si aici, cei care merg cu Steaua primesc mici atentii de la gazde, precum: mere, cozonac, bani, prajituri sau bomboane. Iata mai jos care este colinda

Steaua sus Rasare

Steaua sus rasare
Ca o taina mare
Steaua straluceste
Si lumii vesteste
Si lumii vesteste
Ca astazi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naste pe Mesia
Naste pe Mesia
Magii cum zarira
Steaua si pornira
Mergand dupa raza
Pe Hristos sa-l vaza
Pe Hristos sa-l vaza
Si daca pornira
Indata-L gasira
La Dansul intrara
Si se inchinara
Si se inchinara
Cu daruri gatite
Lui Hristos menite
Luand fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare
Care bucurie
Si aici sa fie
De la tinerete
Pan-la batranete
Pan-la batranete

Ajunul Craciunului

Ziua de Ajun incepe cu decorarea Bradului de Craciun si cu pregatirea mesei de Craciun. Sprea seara copiii merg la colindat in grupuri organizate, pe la casele oamenilor si preamaresc nasterea lui Iisus. In aceasta noapte vine si Mos Craciun, care pune sub brad diverse cadouri pentru copii.

Craciunul.

In dimineata zilei de 25 Decembrie, oamenii merg la Biserica pentru a participa la Sfanta Liturghie de Craciun, iar apoi servesc in familie masa de Craciun si asteapta colindatorii sau neamurile, pentru ca in aceste zile de Craciun, oamenii, cu mic cu mare, merg in vizita si asteapta oaspeti.